Betonnen oprit

Een betonnen oprit is de ideale oplossing voor je oprijlaan. Beton geeft een stijlvolle uitstraling, het is duurzaam en onderhoudsvrij. Het oppervlak kun je makkelijk schoonmaken met een bezem of tuinslang en je hebt geen last van onkruid doordat er geen naden in zitten. Daarnaast is een oprit in beton veilig en slipvrij, en kan geheel naar jouw wensen op maat worden gemaakt.

Bestel beton voor jouw op maat gemaakte betonnen oprit eenvoudig en snel via 123betonbestellen.nl. Wij leveren beton in bijna heel Nederland (met uitzondering van de Provincie Zeeland en de Waddeneilanden).

 

Voorbereiding aanleg betonnen oprit

Ga je zelf een betonnen oprit maken? Doorloop dan de volgende stappen, voordat je het beton stort:

  1. Voorbereiden van de grond

Allereerst moet je de contouren voor de oprit uitgraven. De minimale dikte van een betonnen oprit is 15 centimeter. Graaf dus ten minste deze diepte uit, maar dieper kan ook.

  1. Bekisting plaatsen

Plaats een bekisting zodat je het vloeibare beton tijdens en vlak na de stort goed op z’n plek houdt.

  1. Beschermende laag aanbrengen

Breng vervolgens een stuk plastic folie aan op de ondergrond. Het verse beton kan niet direct in contact komen met zand, doordat de zanderige bodem het vocht uit de betonmortel onttrekt. Dan wordt het beton poreus en kan het snel gaan scheuren. Daarom breng je een beschermende tussenlaag aan met folie.

  1. Wapening plaatsen

Bovenop de folie plaats je vervolgens ijzeren wapeningsnetten. De wapeningsnetten leg je niet direct op de folie, maar plaats je op afstandsblokjes. De hoogte van deze afstandsblokjes moeten ongeveer de helft zijn van de dikte van het beton voor de oprit.

Na deze stappen is het tijd om het beton te storten. Wij leveren het beton tot aan de gewenste locatie die je bij ons aangeeft.

Nabehandeling betonnen oprit

Na de stort van het verse beton is een goede nabehandeling heel belangrijk, voor het beste resultaat:

  • Direct na het storten verdicht je het beton met een trilnaald. Hierdoor verdwijnen eventuele luchtbellen.
  • Bescherm het beton vervolgens tegen (snelle) uitdroging. Dit kun je doen door een laag folie op het beton aan te brengen, of door het beton te behandelen met een curing compound.
  • Houdt rekening met de droogtijd van een betonnen oprit. Na een korte tijd (gemiddeld één dag, afhankelijk van de buitentemperatuur en de weersomstandigheden) is het beton beloopbaar. Dan kun je het afwerken zoals gewenst, bijvoorbeeld door het beton te vlinderen of polieren.

Slipgevaar betonnen oprit voorkomen

Met vlinderen werk je het betonnen oppervlak glad af, voor een mooie strakke uitstraling. Mogelijk vraag je je af of de inrit dan niet te glad wordt, waardoor je sneller uit kunt glijden.

Bij het vlinderen van een betonnen oprit kun je hier rekening mee houden door een normale korrelgrootte aan te houden in het beton. Een gladde betonvloer wordt gemaakt met een fijnere grindkorrel en wordt ook wel spiegelbeton genoemd. Dit wordt bijvoorbeeld vaak toegepast voor een binnenvloer. Deze betonsoort raden we echter niet aan voor een oprit of een terras in de buitenruimte.

Daarnaast is het belangrijk op tijd te stoppen met vlinderen, zodat de oprit niet te glad wordt. Een andere mogelijkheid is om het betonoppervlak stroever te laten maken met een etsende behandeling.

Oprit in beton: kosten per kuub

De kosten voor het storten van een betonnen oprit variëren afhankelijk van de grootte, complexiteit en locatie. Bereken eenvoudig via onze website wat dit voor jouw project betekent.

Bereken betonprijs

 

Contact

Laat je verrassen door de vele mogelijkheden van een betonnen oprit. Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek de voordelen van een duurzame, stijlvolle en onderhoudsarme oprit. Of bestel je beton direct via onze website.

Neem contact op