Betonvloer storten met isolatie

De vloer is het koudste gedeelte van het huis. Ga je een nieuwe betonvloer storten? Dan is het verstandig om deze te storten mét isolatie. Naast dat je hiermee de verwarming minder hard hoeft aan te zetten, voorkom je met het isoleren van de betonvloer vocht- en schimmelproblemen in huis. In dit blogartikel beschrijven we waar je allemaal aan moet denken bij het isoleren van je betonvloer.

Nieuwe betonvloer of bestaande vloer na-isoleren?

Wanneer je gaat (ver)bouwen en een betonvloer gaat storten is het verstandig om de isolatie meteen onder de betonvloer aan te brengen. Er ligt nog niets, dus je kunt gemakkelijk overal bij.

Een vloer na-isoleren kan ook, maar dit gaat ten koste van de afstand tussen de vloer en het plafond, omdat je de vloerisolatie op het beton plaatst. Bovendien moet je dan waarschijnlijk de deurposten in de ruimte ook ophogen. Een bestaande betonvloer na-isoleren is dus vaak wat moeilijker.

Betonvloer storten op isolatie: waar moet je aan denken?

Bij beton storten voor een nieuwe vloer mét isolatie moet je met een aantal zaken rekening houden. Hieronder beschrijven we een stappenplan.

Beschermende folie tussen zand en isolatie 

Allereerst dien je een tussenlaag van beschermende folie tussen het zandbed en het isolatiemateriaal aan te brengen. Dit voorkomt dat vocht omhoogtrekt, wat een koudebrug kan veroorzaken. Beton stort je daarom nooit direct op zand.

Isolatiemateriaal opsluiten      

Nadat je de folie hebt aangebracht leg je daar het isolatiemateriaal op. Belangrijk is om ook hier weer een laag beschermende folie overheen te leggen. Op deze manier sluit je het isolatiemateriaal op en voorkom je dat er betonmortel onder de isolatie terecht komt bij het storten. Dit wil je absoluut niet, omdat het isolatiemateriaal dan zal gaan drijven. Vervolgens plaats je het wapeningnet op afstandsblokjes op de folie. Deze bewapening versterkt het beton en voorkomt scheurvorming.

Gevlinderde betonvloer met vloerverwarming

Ga je voor een industriële look met een betonnen vloer? En wil je vloerverwarming? Dan kan de vloerverwarming mee gestort worden in het beton. De verwarmingsslangen bevestig je aan het ijzeren wapeningsnet. Nadat het beton hier overheen is gestort kun je de betonvloer (laten) vlinderen. Dit geeft een mooie strakke uitstraling en een dichte toplaag.

Tegelvoer met vloerverwarming

Ook als je gaat voor een tegelvloer met vloerverwarming stort je de verwarmingsslangen direct mee in het beton. De gestorte betonvloer kan gewoon ruw worden afgewerkt omdat er na uitharding van de betonvloer nog een laag aardvochtige mortel (zand/cementspecie) wordt aangebracht.

In deze nog vochtige mortel wordt de tegel ingeklopt, met behulp van een cementpapje (een mengsel van water en cement in gelijke verhouding). Houdt er rekening mee dat deze aardvochtige specielaag ongeveer 4 a 5 centimeter dik moet zijn om eventuele oneffenheden in de gestorte ondervloer op te vangen. Ook geeft dit genoeg ruimte om de tegels gemakkelijk in te kloppen, zodat een vlak geheel ontstaat.

Andere typen afwerkvloeren

Bij andere afwerkvloeren, zoals tapijt, hout en vinyl breng je eerst een ondergrond van beton aan. Daar komt nog een zandcementdekvloer of gietdekvloer bovenop om een gladde ondergrond te krijgen. Daar wordt de afwerkvloer overheen gelegd.

Voor vloerverwarming bevestig je ook in dit geval de verwarmingsslangen aan een wapeningsnet. Deze leg je op de betonvloer, met afstandsblokjes er tussen. De vloerverwarming wordt in de cementdekvloer of gietdekvloer opgenomen.

Je kunt er hierbij voor kiezen om bovenop de betonvloer nog een (extra) dunne laag isolatiemateriaal aan te brengen. Het voordeel van het extra laagje isolatie is dat de vloerverwarming niet de betonnen ondervloer opwarmt, maar de ruimte erboven. Echter, als je de vloerverwarming uitzet koelt de vloer in dat geval snel weer af. Als je het dunne laagje isolatie tussen het beton en de vloerverwarming weglaat, warmt de vloerverwarming ook de dikke laag beton op. Als je dan de vloerverwarming uit zet geeft het beton nog steeds warmte af. Het hangt er dus vanaf waar je voorkeur naar uit gaat.

Welk isolatiemateriaal voor je vloer?

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar om je betonvloer mee te isoleren. Elk soort isolatiemateriaal krijgt een bepaalde isolatiewaarde toegekend. Dit wordt ook wel de Rc-waarde genoemd. Een hoge Rc-waarde betekent dat het materiaal beter isoleert. Isolatiemateriaal met een hogere waarde zorgt er in de winter dus voor dat je huis langer warm blijft, en maakt je huis in de zomer juist koeler. Aan isolatiemateriaal met een hogere Rc-waarde hangt over het algemeen een hoger prijskaartje.

EPS vloerisolatie

Het meest gekozen isolatiemateriaal voor een nieuw te storten betonnen vloer is EPS, ook wel tempex of piepschuim genoemd. Dit materiaal is goedkoop en licht van gewicht. Houdt rekening met de  Persing van EPS platen minimaal 25 moet zijn bij een zwaardere belasting van de vloer. Deze zijn na het aanbrengen beter beloopbaar. Omdat EPS niet het dunste materiaal is wordt dit vooral toegepast als er voldoende ruimte beschikbaar is.

XPS vloerisolatie

Een andere optie voor vloerisolatie zijn XPS platen (hardschuim). XPS staat er vooral om bekend dat het hoge druksterktes kan weerstaan. Dit is nuttig als de vloer optimaal wordt belast, bijvoorbeeld in een garage waar je de auto parkeert. Daarnaast is XPS zeer resistent tegen vocht- en schimmelvorming, waardoor je dit goed toe kan passen in vochtige ruimtes zoals de badkamer of kelder.

PIR vloerisolatie

Als je een kleine ruimte beschikbaar hebt voor de vloerisolatie is PIR-isolatie een goede optie. Deze isolatieplaten zijn erg dun, terwijl de isolatiewaarde veel hoger is dan van EPS en XPS materiaal. PIR-isolatie is ook vocht- en schimmelwerend en brandveilig. Daarnaast is het materiaal erg licht en kent het een lange levensduur.

Zorg voor voldoende ruimte

Zoals hierboven beschreven zijn er dus een aantal lagen die je moet aanbrengen voor een geïsoleerde vloer: folie, isolatiemateriaal, beton, eventueel een laag mortel of een smeervloer en uiteindelijk een afwerkvloer. De dikte van deze lagen moet je bij elkaar optellen om te weten hoeveel ruimte je nodig hebt.

In het geval van de begane grond is dit de ruimte die je uit moet graven ter voorbereiding op het plaatsen van de vloer. Als het een verdiepingsvloer betreft kun je hiermee berekenen hoe hoog de deurposten ten minste moeten worden.

De minimale dikte van de betonlaag op de isolatie is ten minste 12 cm voor een binnenvloer en 18 cm voor een buitenvloer. Daarmee zorg je voor een stevige ondergrond. De mortellaag of gietdekvloer is nog eens minimaal 5 centimeter. De dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van de materiaalkeuze en de isolatiewaarde die je wilt halen.

Een dunnere laag beton of smeervloer aanleggen is mogelijk, maar laat je hierbij goed adviseren door een constructeur. Geef bij de bestelling van betonmortel ook duidelijk aan dat je een dunnere vloer aanlegt. Daar wordt het betonmengsel op aangepast.

Contact

Bij 123betonbestellen kun je online beton bestellen voor allerlei toepassingen, zoals een betonvloer. Ook voor vragen en advies over een betonvloer storten met isolatie staan we voor je klaar. Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag verder.

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU