De beste betonsamenstelling voor een fundering

Ga je een aanbouw maken, of bijvoorbeeld een tuinhuis of een garage? Een van de eerste stappen als je start met bouwen is een stevige fundering aanbrengen. De keuze van het juiste type beton voor een fundering is van groot belang. Je wilt natuurlijk niet dat er na een tijdje scheuren ontstaan. Maar wat is nou de beste betonsamenstelling voor een fundering?

De samenstelling van het beton en de prestatie-eisen worden bepaald door de sterkte, consistentie, duurzaamheid en grootte van de grindkorrel.

Funderingsbeton afhankelijk van toepassing

Je moet daarbij rekening houden voor welke toepassing de fundering is bedoeld. Is het voor een klein tuinhuisje of een zware constructie voor een garage waar je groot materiaal gebruikt of in opslaat? In de meeste gevallen wordt een standaard betonmengsel aangeraden met een sterkteklasse van C20/C25. Maar, wanneer de constructie zwaarder wordt belast kan het verstandig zijn om beton met een hogere sterkteklasse te gebruiken.

Is het daarnaast een complex bouwwerk met veel wapening? Dan moet je kiezen voor vloeibaarder beton (hogere consistentieklasse) en een kleinere grindkorrel, zodat het betonmengsel beter verwerkbaar is en beter tussen de wapening door vloeit. Ook als de specie wordt gestort met een betonpomp of aanhangerpomp is dit van belang. De korrelafmeting van betongrind verschilt van 32mm (voor standaard beton) tot minimaal 16 mm (fijn grind).

Hulpstoffen beton

Om het betonmengsel vloeibaarder te maken wordt water toegevoegd. Maar teveel water komt de duurzaamheid van het mengsel niet ten goede. Dit maakt het beton namelijk minder sterk waardoor het kan gaan scheuren. Daarom worden hulpstoffen, zoals plastificeerder toegevoegd aan de betonmix. Dit zorgt ervoor dat er minder water nodig is.

Meer informatie over de eigenschappen van beton? Lees dan ook ons blogartikel: welke betonsoort heb ik nodig voor mijn project?

Advies over beton voor fundering

Laat je over de betonsamenstelling altijd goed adviseren door een constructeur. Diegene moet het benodigde betonmengsel op de juiste manier noteren in de beschrijving voor het uit te voeren werk (lastenboek) en op de bestelbon. De bestelbon heeft de betoncentrale die het beton levert nodig om het juiste mengsel te kunnen maken.

Contact

Bij 123betonbestellen.nl bestel je beton in 3 eenvoudige stappen in onze webshop. Wij leveren maatwerk voor elk bouw- en klusproject en denken graag met je mee. Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact opnemen met een van onze adviseurs. Wij helpen je graag!

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU