Steeds vaker kiezen mensen voor een gevlinderde betonvloer in huis. De populariteit van deze betonvloeren in woningen is ontstaan bij de herinrichting van oude fabriekspanden tot industriële lofts en kantoorruimten. Het ruwe karakter van beton heeft absoluut z’n charme en de toepassingsmogelijkheden van betonvloeren zijn eindeloos. In deze blog vertellen we je alles over de voor- en nadelen van een betonvloer.

Voordelen:

Snelle plaatsing

Een betonvloer is sneller geplaatst dan een tegel- of houtenvloer. Er is dan ook geen dekvloer nodig als ondergrond.

Slijtvast en lange levensduur

Vloeren van beton zijn slijtvast, ook als de vloer intensief belopen wordt. Een betonnen vloer heeft dan ook een lange levensduur.

Relatief goedkoop

Doordat een betonvloer sneller geplaatst is en er niet eerst een dekvloer gelegd hoeft te worden, is een betonvloer qua prijs interessanter. Dit geldt met name voor grote woonruimten.

Makkelijk in onderhoud

Een betonvloer is zeer onderhoudsvriendelijk omdat het vrijwel naadloos is. Omdat het vuil zich niet kan ophopen tussen de naden, heb je geen last van vervuilde voegen of slijtage aan de voegen.

Keuze in afwerking, kleur en textuur

Betonvloeren zijn in diverse uitvoeringen mogelijk. Er zijn verschillen op het vlak van opbouwdikte en samenstelling. Ook is er keuze in de afwerking, bijvoorbeeld gestempelde nerven of glad gevlinderd, en kun je uit diverse kleuren kiezen.

Nadelen:

Een betonnen vloer heeft ook een aantal nadelen. Altijd goed als je je daar bewust van bent.

Gevoelig voor vlekken

Ondanks dat een beton robuust en sterk is, is het zeer gevoelig voor zuren en vetten.  Vooral bij betonvloeren in de keuken kunnen er vetvlekken op de vloer ontstaan. Om dit te vermijden kun je de vloer beschermen met een transparante coating of een impregneer.

Scheurtjes en schotelvorming

Na verloop van tijd kunnen er scheurtjes of barstjes ontstaan in de betonvloer. Deze zijn het gevolg van temperatuurschommelingen of vochtigheidsgraad. Hierdoor kan het betonoppervlak bol komen te staan. Het risico is groter als de vloer gecombineerd wordt met vloerverwarming. Dit kan worden tegengegaan door te kiezen voor een dikkere betonvloer en goede wapening. Veel mensen die kiezen voor een betonvloer hebben hier geen moeite mee omdat dit juist past bij het industriële en stoere karakter van de vloer.

Vloerdikte

Een betonvloer heeft een dikte van minimaal 6 cm.  Als je de vloer combineert met verwarming en isolatie, dan loopt de dikte snel op.

Meer informatie?

Door de eigenschappen van beton adviseren wij je dit te laten uitvoeren door een deskundig vloerenbedrijf. Laat je daarom goed informeren.Wij staan klaar voor al jouw vragen en adviseren je graag.