Wat is een trilnaald en waar gebruik je het voor?

Een trilnaald is een gereedschap dat gebruikt wordt om pas gestorte betonmortel van binnenuit te verdichten. Met het storten van betonmortel kan er lucht ingesloten raken in de specie. Dit zorgt ervoor dat het beton geen solide massa is. Omdat ingesloten lucht het beton poreus kan maken, moet de lucht vòòr het uitharden van de betonmortel worden verwijderd. Met een trilnaad kun je de luchtbellen ter plaatse uit de betonmortel halen. Dit wordt ook wel ‘beton verdichten’ genoemd.

Hoe gebruik je een trilnaad?

Met een trilnaald kun je de ingesloten lucht uit het betonmortel halen. Door de trilnaald om de halve meter in een snelle en heen en weergaande beweging in het beton te laten zakken, worden de bestandsdelen in de specie vloeibaar. Hierdoor worden de aanwezige holtes opgevuld met de specie en de ingesloten lucht verdreven. Zorg ervoor dat je niet tegen de wapening of bekisting aan trilt.

Wanneer is betonmortel voldoende verdicht?

Door de betonmortel met de trilnaad te verdichten, verschijnen er luchtbelletjes aan het oppervlak. Zodra deze luchtbelletjes zijn verdwenen, kun je ervan uit gaan dat de betonmortel voldoende is verdicht. Trek de trilnaald dan langzaam trillend uit de betonmortel. Tril niet te kort, maar vooral ook niet te lang.

Waar haal je een trilnaad?

Een trilnaald kun je huren of kopen bij een bouwmarkt. Vaak hebben zij diverse typen trilnaden in hun assortiment. Welke soort trilnaad je precies nodig heb is afhankelijk van de samenstelling van het beton. Laat je daarom goed informeren.

Andere verdichtingsmogelijkheden

Naast de trilnaald bestaan er ook andere verdichtingsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een porstaaf of een trilplaat. Laat je in de bouwmarkt informeren over de beste toepassing voor jouw klus.

Beton bestellen

Betonmortel nodig? Bestel beton eenvoudig in 3 stappen via onze website. Neem bij vragen of voor advies vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Contact aanvraag

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU