Wat is een trilnaald en waarvoor is het nodig?

Een trilnaald is een gereedschap dat gebruikt wordt om pas gestort betonmortel van binnenuit de verdichten. Met het storten van betonmortel kan er lucht ingesloten worden in de specie. Dit zorgt ervoor dat het beton geen solide massa is. Omdat ingesloten lucht het beton poreus kan maken, moet de lucht voor het uitharden van de betonmortel worden verwijderd. Daarvoor wordt een trilnaad gebruikt.

Hoe gebruik je een trilnaad?

Met een trilnaald kun je de ingesloten lucht uit het betonmortel halen. Door de trilnaald om de halve meter in een snelle en heen en weergaande beweging in het beton te laten zakken, worden de bestandsdelen in de specie vloeibaar. Hierdoor worden de aanwezige holtes opgevuld met de specie en de ingesloten lucht verdreven.

Wanneer is betonmortel voldoende verdicht?

Door de betonmortel met de trilnaad te verdichten, verschijnen er luchtbelletjes aan het oppervlak. Zodra deze luchtbelletjes zijn verdwenen, kun je ervan uit gaan dat de betonmortel voldoende is verdicht. Trek de trilnaald dan langzaam trillend uit de betonmortel.

Waar haal je een trilnaad?

Een trilnaald kun je huren of kopen bij een bouwmarkt. Vaak hebben zij diverse typen trilnaden in hun assortiment, laat je daarom goed informeren.

Andere verdichtingsmogelijkheden

Naast de trilnaad bestaan er ook andere verdichtingsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een porstaaf of een trilplaat. Laat je in de bouwmarkt informeren over de beste toepassing voor jouw klus.

Contact aanvraag