Beton zelf maken of kant-en-klaar bestellen?

Wat houdt het in om beton zelf te maken? Is dit verstandig om te doen? En is het goedkoper dan kant-en-klaar beton te laten leveren? In dit artikel laten we zien waar je aan moet denken.

Wat heb je nodig voor een kuub beton?

Beton bestaat standaard uit een aantal basisgrondstoffen:

  • Cement
  • Metselzand
  • Betongrind
  • Water

De vuistregel die je aanhoudt als je beton gaat mixen is de 1-2-3 regel. Dit komt neer op 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Daarna voeg je nog water toe. De hoeveelheid water is ongeveer een tiende van de vaste delen.

Voor één kuub beton heb je ongeveer de volgende verhoudingen nodig: 325 kg cement, 650 kg zand, 1300 kg grind en 180 liter water.

 

Houdt rekening met de betoneigenschappen

De precieze samenstelling van de betonmortel moet worden afgestemd op de toepassing. Elke toepassing vraag namelijk om specifieke betoneigenschappen, of betonkwaliteit.

Ga je bijvoorbeeld een fundering aanleggen voor een tuinhuisje, of een binnenvloer storten? Voor een fundering kan doorgaans een standaard type betonmengsel worden gebruikt, terwijl een betonvloer om hoogvloeibaar beton met fijner grind vraagt. Moet de vloer de volgende dag belast kunnen worden? Of wil je deze monoliet afwerken (ook wel vlinderen genoemd)? Dan voegen we verhardingsversnellers toe aan het mengsel. En als de betonconstructie zwaarder belast gaat worden moet je denken aan beton met een hogere sterkteklasse.

Door een ervaren betonleverancier in de hand te nemen weer je zeker dat je het juiste type beton gebruikt. Toch zelf aan de slag? Laat je dan goed adviseren over de betonkwaliteit door een constructeur.

 

Wat kost een kuub beton zelf maken?

De kosten per kuub beton zijn sterk afhankelijk van de toepassing en dus de nodige betonsamenstelling. Daarnaast heb je nog een betonmolen nodig. Deze kun je vaak bij een doe-het-zelf zaak huren.

Hieronder geven we een inzicht in kosten voor het maken van een kuub beton. Kanttekening is wel dat tegenwoordig de prijzen van energie, materialen en grondstoffen flink stijgen. De kosten voor de grondstoffen van beton zijn dus ook aan prijsstijgingen onderhevig.

Een globaal inzicht in de kosten voor een kuub beton: cement (13 zakken van 25 kg), metselzand (26 zakken van 25 kg), betongrind (52 zakken van 25 kg) en water, kost samen ongeveer €264. Daar komt de huur van de betonmolen nog bovenop. Dit kost ongeveer €35 per dag. Een kuub beton draaien duurt ongeveer een uur. Bovendien moet één persoon aan de betonmolen staan terwijl een ander de specie lost met een kruiwagen.

Voor kleine hoeveelheden is zelf beton maken het overwegen waard. Bij meer dan 1 kuub beton ben je vaak al goedkoper uit om het te laten bezorgen. Ook weet je dan zeker dat het betonmengsel de juiste samenstelling heeft. Vergeet ook niet dat het een hoop tijd en moeite bespaart.

Ervaren betonleverancier

Ben je op zoek naar geschikt betonmengsel voor jouw klusproject? Onze specialisten denken graag mee en voorzien je van een gedegen advies. Wij leveren betonmortel door heel Nederland, dus ook bij jou aan huis. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU