De voor- en nadelen van een monolithisch afgewerkte betonvloer

Steeds vaker kiezen mensen voor een monolithisch afgewerkte betonvloer in huis. De populariteit van deze betonvloeren in woningen is ontstaan bij de herinrichting van oude fabriekspanden tot industriële lofts en kantoorruimten. Het ruwe karakter van beton heeft absoluut z’n charme en de toepassingsmogelijkheden van betonvloeren zijn eindeloos. In de volksmond noemen we monolitisch afwerken ook wel vlinderen of polieren. In deze blog vertellen we je alles over de voor- en nadelen.

Voordelen van een monolithisch afgewerkte betonvloer:

Snelle plaatsing

Een betonvloer is sneller geplaatst dan een tegel- of houtenvloer. Er is dan ook geen dekvloer nodig als ondergrond.

Slijtvast en lange levensduur

Vloeren van beton zijn slijtvast, ook als de vloer intensief belopen wordt. Een betonnen vloer heeft dan ook een lange levensduur.

Relatief goedkoop

Doordat een betonvloer sneller geplaatst is en er niet eerst een dekvloer gelegd hoeft te worden, is een betonvloer qua prijs interessanter. Dit geldt met name voor grote woonruimten.

Makkelijk in onderhoud

Een betonvloer is zeer onderhoudsvriendelijk omdat het vrijwel naadloos is. Omdat het vuil zich niet kan ophopen tussen de naden, heb je geen last van vervuilde voegen of slijtage aan de voegen.

Keuze in afwerking, kleur en textuur

Betonvloeren zijn in diverse uitvoeringen mogelijk. Er zijn verschillen op het vlak van opbouwdikte en samenstelling. Ook is er keuze in de afwerking, bijvoorbeeld gestempelde nerven of glad gevlinderd, en kun je uit diverse kleuren kiezen.

Nadelen van een monolithisch afgewerkte betonvloer:

Een monolithisch afgewerkte betonnen vloer heeft ook een aantal nadelen. Altijd goed als je je daar bewust van bent.

Gevoelig voor vlekken

Ondanks dat een beton robuust en sterk is, is het zeer gevoelig voor zuren en vetten. Vooral bij betonvloeren in de keuken kunnen er vetvlekken op de vloer ontstaan. Om dit te vermijden kun je de vloer beschermen met een transparante coating of een impregneermiddel.

Scheurtjes en schotelvorming

Na verloop van tijd kunnen er scheurtjes of barstjes ontstaan in de betonvloer. Deze zijn het gevolg van schommelingen in temperatuur of vochtigheidsgraad. Hierdoor kan het betonoppervlak hol komen te staan. Het risico is groter als de vloer gecombineerd wordt met vloerverwarming. Dit kun je tegengegaan door te kiezen voor een dikkere betonvloer en goede wapening.

Vloerdikte

Een betonvloer heeft een dikte van minimaal 6 cm.  Als je de vloer combineert met verwarming en isolatie, dan loopt de dikte snel op.

Uitvoering

Op basis van de twee laatst genoemde punten raden we aan de monolitische afwerking van een betonvloer door een professioneel vloerenbedrijf te laten doen. Dit brengt als nadeel dat er extra kosten aan het project worden verbonden door de inschakeling van een extra partij voor de uitvoering.

In sommige gevallen is het zelf vlinderen of polieren van een betonvloer zeker mogelijk. Volg dan onze tips om zelf je betonvloer te vlinderen.

Meer informatie?

De monolitische afwerking van een betonvloer is een secuur werk en vraagt de nodige aandacht. Laat je daarom goed informeren.Wij staan klaar voor al jouw vragen en adviseren je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU