Tips om zelf je betonvloer te vlinderen

Wil je een gladde uitstraling geven aan je betonvloer? Dit kun je voor elkaar krijgen door de betonvloer te vlinderen met een vlindermachine. Het vlinderen van beton wordt ook wel polieren genoemd. Een betonvloer zelf vlinderen is zeker mogelijk, maar je moet met een aantal zaken rekening houden. In dit artikel geven we de nodige tips zodat je hiermee aan de slag kunt.

Waarom een betonvloer vlinderen?

Wanneer je een betonvloer gewoon uit laat harden krijgt deze een ruwe structuur. Voor een garagevloer of toepassing buiten is dit waarschijnlijk prima en zelfs vaak praktischer. In combinatie met water kan een betonvloer namelijk behoorlijk glad worden.

Binnen in huis of bijvoorbeeld een winkelpand geeft een betonvloer met een gladde structuur juist een mooi afgewerkte uitstraling. Door de betonvloer te vlinderen maak je de betonvloer recht en glad.

Bovendien zorg je er met vlinderen voor dat de toplaag wordt verdicht, zodat deze goed hecht aan de rest van de betonlaag. En als er kleurpigmenten zijn toegevoegd aan de betonmortel om de vloer een bepaalde kleur te geven zorg je er met het polieren voor dat deze goed in het beton komen te zitten.

Betonvloer zelf vlinderen: een stappenplan

Wil je zelf aan de slag met het vlinderen van een betonvloer? Volg dan onderstaande stappen.

Stap 1: start met vlinderen tijdens de uithardingsfase van het beton

Een net gestorte betonvloer heeft tijd nodig om uit te harden, zodat je er daarna bijvoorbeeld meubels op kunt plaatsen. De droogtijd van een betonvloer is afhankelijk van verschillende factoren. Als je de betonvloer wilt vlinderen moet je hiermee starten voordat het beton volledig is uitgehard.

Hoe weet je dan precies wanneer je kan gaan vlinderen? Houd hiervoor het laagje water op de zojuist gestorte betonvloer in de gaten. Op een betonvloer die net is gestort ontstaat na ongeveer een half uur een laagje water op het oppervlak. Zodra dit water is opgedroogd en je niet meer wegzakt in de specie wanneer je erop gaat staan is de tijd aangebroken om te vlinderen. Het beton is dan nog wat zachter en daardoor beter te bewerken. Dus je begint eenvoudig gezegd met vlinderen wanneer je over de betonvloer kunt lopen.

Stap 2: stel de bladen van de vlindermachine eerst schuin in

Als het tijd is om de betonvloer te gaan vlinderen pak je een vlindermachine erbij. Dit apparaat is voorzien van bladen die een ronddraaiende beweging maken over de vloer, waardoor deze gladder en dichter van structuur wordt. Op elke vlindermachine kun je stand van de bladen zelf instellen.

Om te beginnen is het belangrijk dat je de bladen schuin instelt. Door eerst met schuine bladen te vlinderen zorg je ervoor dat de toplaag van de betonvloer goed wordt verdicht. Er blijft daarna altijd een laag cementpap op de vloer achter.

Stap 3: werk de betonvloer glad af

Na deze eerste vlinderbeurt kun je de bladen vlakker instellen en nogmaals met de vlindermachine over de vloer gaan. Je pleistert de vloer nu als het ware en maakt daarmee de betonvloer een stuk gladder.

Let erop dat je de vloer niet te egaal maakt. Dat is niet altijd even praktisch doordat de vloer dan te glad kan worden. Vooral als er water op de vloer ligt.

Stap 4: de betonvloer polijsten

Door de betonvloer te vlinderen of polieren maak je het oppervlak al vrij glad. Voor een gepolierde betonvloer buiten is dit waarschijnlijk voldoende, zoals een terras of oprit. Indien het gaat om een betonvloer binnen, bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken, is het nodig om deze ook nog te polijsten.

Door de betonvloer te polijsten krijgt deze een mooie glans en wordt de structuur van het beton zichtbaar. Daarnaast zorgt het polijsten ervoor dat je de vloer makkelijker kan reinigen. Het polijsten doe je met een slijpmachine die is voorzien van een diamantschijf.

Stap 5: nabehandeling

Tenslotte kun je na het vlinderen en polijsten de vloer verder nabehandelen met een geschikte wax of impregneermiddel. Hiermee is de betonvloer beter bestand tegen vocht en vuil.

Contact

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het vlinderen en nabehandelen van een betonvloer? Onze adviseurs kunnen je verder helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU