Wat is de droogtijd van een betonvloer?

Ga je een betonvloer storten? Houdt dan rekening met de droogtijd, of uithardingstijd. Hierbij zijn een aantal zaken van belang. In deze blog vertellen we je er meer over.

Droogtijd betonvloer: belangrijke factoren

In de algemene regel bedraagt de droogtijd van beton vier weken, of 28 dagen. Dan is het volledig uitgehard. In het geval van een betonvloer kun je er wel al eerder overheen lopen, vaak al na 1 of 2 dagen.

Uiteindelijk is de precieze droogtijd van een betonvloer afhankelijk van meerdere factoren. Met name waar en in welke omstandigheden de vloer wordt gestort. Gaat het om een betonnen vloer binnen in de woonkamer, voor een mooie industriële look? Of  een vloer voor je garage, tuinhuisje of stal buiten?

De temperatuur en het vochtgehalte in de omgeving heeft invloed op de verhardingstijd, evenals de samenstelling van de betonmortel en de dikte van de stortlaag. Hoewel je beperkt invloed hebt op deze factoren zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Neem maatregelen om het beton vochtig te houden

De vochtigheid van het beton is belangrijk bij de verharding van een betonvloer. Het water in de betonmortel zorgt ervoor dat het cement bindt waardoor het mengsel sterk wordt.

Bij zomerse temperaturen bindt het cement sneller en is de droogtijd over het algemeen korter. Wel loop je risico dat het water te snel verdampt uit het beton en dit de reactie verstoord. In dat geval wordt de betonvloer poreus en kunnen scheuren ontstaan.

Betonvloer afdekken
Om dit te voorkomen kun je het beton afdekken met een plastic zeil, of met stucloper als je nog verder gaat klussen in de ruimte. Doe dit na één dag bij een hoge buitentemperatuur, boven de 25 °C. Wacht twee tot drie dagen bij een temperatuur tussen de 20 en 25 °C en bij koudere temperaturen, onder de 20 °C, kun je het beste ten minste vijf dagen wachten met afdekken. Zorg bij een binnenvloer ervoor dat je voor het afdekken de ruimte goed ventileert en wanneer mogelijk tot 15 graden verwarmt.

Betonvloer behandelen
Ook is het verstandig om het beton nat te houden met water. Doe dit niet met een harde straal uit een tuinslang die je direct op de vloer richt, maar spray het water geleidelijk over het oppervlak. Een andere mogelijkheid is om een nabehandelingsproduct aan te brengen op de betonvloer om het water in de betonspecie vast te houden.

Nabehandeling bij koude temperaturen
Bij een lage buitentemperatuur tegen het vriespunt aan, of bij vorst, is de reactietijd van het cement veel langer of staat zelfs helemaal stil. Ook dan dien je het vloeroppervlak af te dekken of te behandelen met een nabehandelingsproduct, of ‘curing compound’.

Houdt rekening met de belasting op de betonvloer

Bedenk van tevoren wat je in de ruimte gaat doen na het stoten van de vloer. Hoef je er alleen overheen te kunnen lopen na een aantal dagen? Of wil je al snel met zwaarder materieel aan de slag gaan, zoals een pompwagen?

Een gestorte betonvloer is, afhankelijk van eerder genoemde factoren, na 1 of 2 dagen beloopbaar. Het is op dat moment nog niet verstandig om de vloer al zwaarder te belasten. In het geval van een pomp- of palletwagen heb je bijvoorbeeld te maken met een puntbelasting. Het gewicht is niet gelijkmatig verdeeld over de ondergrond waardoor op één bepaald punt hoge druk staat. De vloer wordt daar te zwaar belast. Ook als je bijvoorbeeld te snel een rolsteiger gebruikt kan dit sporen achterlaten op de vloer. Wacht dus tot de vloer goed is uitgehard voordat je deze zwaarder gaat belasten.

Droogtijd gevlinderde betonvloer

Wil je de betonvloer vlinderen? Ook dan moet je rekening houden met de droogtijd. Start met vlinderen vlak nadat je op het beton kan lopen. Grofweg kun je aanhouden dat je kan gaan vlinderen nadat het laagje water dat kort na de stort op het oppervlak ontstaat is ‘opgedroogd’.

De droogtijd van gevlinderd of gepolierd beton verschilt niet direct van een onbewerkte betonvloer. Ook dan geldt dat de precieze uithardingstijd afhankelijk is van de omgevingstemperatuur, de samenstelling van het beton en de dikte van de betonlaag. Over het algemeen is voor elke centimeter gestort beton een week uithardingstijd nodig.

Kun je de droogtijd van de betonvloer verkorten?

Bij een strakke planning voor je verbouwing wil je snel verder kunnen werken. Dan zou het mooi zijn als de betonvloer sneller uitgehard is.

Een mogelijkheid om de droogtijd te verkorten is om snelhardend beton of snelbeton te gebruiken. Aan het betonmengsel zijn dan verhardingsversnellers toegevoegd. Welke betonsamenstelling je precies moet gebruiken is afhankelijk van de dikte van de betonvloer. Laat je hierover goed adviseren.

Als het om een betonvloer in een binnenruimte gaat is het niet verstandig om een bouwdroger neer te zetten. Bouwdrogers kunnen het vocht te snel uit het betonmengsel halen, waardoor de vloer niet sterk genoeg wordt.

Contact

Heb je vragen over de droogtijd van je betonvloer of welk type beton je moet toepassen? Onze adviseurs staan voor je klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op

Verschil betonvloer en dekvloer

Een betonvloer van woonbeton moet je niet verwarren met een dekvloer. Een dekvloer is namelijk een tussenlaag tussen een ondergrond (bijvoorbeeld fundering) en een eindvloer, zoals tegels, tapijt of laminaat. Met een dekvloer repareer je oneffenheden in de ondergrond en werk je leidingen en vloerverwarming weg. Een betonvloer voldoet als een eindvloer, waarop je leeft.

Er bestaan verschillende soorten dekvloeren: een zandcementdekvloer, gipsgebonden (anhydriet) gietvloer en cementgebonden gietdekvloer. Het voordeel van een cementgebonden gietdekvloer is dat deze uit duurzame grondstoffen bestaat en een kortere droogtijd heeft. Lees meer over de verschillen tussen een cementgebonden gietdekvloer vs. cementdekvloer.

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU