Tips voor buiten beton storten

Ben je druk bezig om een nieuwe tuin in te richten en denk je daarbij aan een betonnen buitenvloer? Voor het storten van beton, bijvoorbeeld voor een betonvloer, maakt dit veel uit. Een zonnige dag met dertig graden kan al snel afgewisseld worden met een regenbui en tien graden. Wil je beton storten in de buitenlucht? Dan moet je rekening houden met de wisselende weersomstandigheden.

Beton storten bij koude temperaturen

Beton storten in de buitenlucht met lagere temperaturen is niet onmogelijk, maar vraagt wel om extra aandacht. Lage temperaturen hebben effect op een betonstort, omdat het uithardingsproces van het verse beton langzamer verloopt in vergelijking met hogere temperaturen. Mocht er zelfs spraken zijn van vorst, kan er vorstschade ontstaan. Het aanmaakwater in vers beton bevriest en zet uit waardoor het beton beschadigingen ondervindt door de volumetoename.

Bereid je betonstort daarom goed voor. Dit begint allereerst met een inschatting van wat het weer gaat doen. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt treffen bij beton storten in de winter.

Betonsamenstelling

Het beton moet zodanig samengesteld worden dat de temperatuur van het beton hoger is naarmate de buitentemperatuur lager is. Hierbij is het ook van belang dat de grenswaarde voor de druksterkte (5 N/mm²) zo snel mogelijk bereikt wordt. Hulpmiddelen hiervoor zijn bijvoorbeeld het gebruik van vorstvrije toeslagmaterialen en voorverwarmd water voor de betonspecie.

Aanhechting en thermische isolatie van het beton

Belangrijk voor een goede aanhechting van het beton is dat de bekisting, de wapening en de stortnaden sneeuw- en ijsvrij zijn (bijvoorbeeld door het te ontdooien met stoom). Ook zal de verse betonspecie geïsoleerd moeten worden. Thermische isolatie en vochtbestendig beschermingsmateriaal zijn hierbij aan te raden.

Nabehandeling van het beton

Vers beton moet beschermd worden tegen uitdroging. De nabehandelingsduur hangt af van de omgevingsfactoren die na het storten heersen, zoals de temperatuur, wind en relatieve vochtigheidsgraad, maar ook de ontwikkeling van de betonsterkte. In winterse omstandigheden en bij vorst zal het nabehandelen langer duren.

Nabehandelingstechnieken die je toe kunt passen zijn: de bekisting laten staan, het betonoppervlak afdekken met een beschermende folie of een curing compound aanbrengen.

Beton storten bij regen

Mocht het buiten regenen tijdens de betonstort is er vaak nog niks aan de hand. Pas bij zware regenval vormt er een probleem bij het beton storten. Als heel veel water zich vermengt met de betonspecie, kan dit negatieve effecten hebben op de kwaliteit. Om het verse beton te beschermen kun je kiezen voor bijvoorbeeld een bouwzeil. Zware regenval kan ook kraters slaan in het oppervlak. Dit is een risico bij een vlak oppervlak dat in het zicht blijft. Na het storten van het beton en als het beton niet meer vervormbaar is, is regen juist wel welkom. Het beton moet namelijk vochtig blijven om goed uit te kunnen harden.

Beton storten in de zomer

Ook het storten van beton in de zomer vraagt om voorzorgsmaatregelen. De hogere temperaturen verkorten de bindingstijd van het cement en verminderen de verwerkbaarheid van het beton. De warmte kan er ook voor zorgen dat het water in de betonspecie voortijdig verdampt en het beton poreus wordt. Door het beton af te dekken met een plastic zeil of door het gebruik van een nabehandelingsproduct kan het water in het beton vastgehouden worden. Het uitharden van beton bij zomerse temperaturen zorgt ervoor dat het beton snel een hoge mechanische sterkte ontwikkelt.

Vrijblijvend advies

Zoals je merkt heeft het weer veel invloed op de kwaliteit van het beton. Zeker als je buiten aan de slag gaat. Wij adviseren je graag over de benodigde voorzorgsmaatregelen voor betonstort bij lage en hoge temperaturen. Neem vrijblijvend contact op met onze experts.

Contact aanvraag

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU