Beton storten in de winter

Het weer heeft  invloed op de sterkteontwikkeling van de betonmortel. Beton storten in de winter vraagt daarom om extra aandacht. Ga je beton storten bij winterse temperaturen, bijvoorbeeld een vloer of fundering voor een aanbouw of tuinhuisje? Lees dan onze tips over maatregelen die je voor en na het storten kunt treffen om problemen te voorkomen.

Maatregelen vòòr het storten

Als het vriest voordat je beton gaat storten moet je de bekisting en wapening ijs- en sneeuwvrij maken. Betonmortel mag niet worden gestort tegen oppervlakten waarvan de temperatuur lager ligt dan 0°C (rijpvorming).

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de betonmortel tijdens en na het storten toch de mogelijkheid heeft om goed uit te harden:

  • Het verse betonoppervlak afdekken en beschermen (bij lichte vorst)
  • Het verse betonoppervlak afdekken en extra isoleren (bij meer dan 2°C vorst)
  • Snel hardend cement gebruiken voor een hogere aanvangssterkte. Wij adviseren deze optie te kiezen indien de verwachte temperatuur bij levering lager ligt dan 4°C;
  • De temperatuur van de directe omgeving van de betonconstructie verhogen. Voorkom hierbij wel dat de warmtebron niet is gericht op de betonconstructie.

Maatregelen na het storten

Als vuistregel moeten betonoppervlakken ten minste een week tegen uitdrogen worden beschermd. In winterse omstandigheden is het advies om de nabehandeling door te zetten tot een sterkteniveau is bereikt van ten minste 50% van de voorgeschreven sterkteklasse.

Voor het nabehandelen van beton heb je keuze uit de volgende methoden:

  • De bekisting laten staan;
  • Het oppervlak met dampdichte folie afdichten, waarbij erop wordt toegezien dat bij de hoeken en aansluitingen geen tocht kan ontstaan;
  • Aanbrengen van een Curing compound.

Beton storten buiten

Beton storten in de buitenlucht met lagere temperaturen, zoals in de winter, is niet onmogelijk, maar vraagt wel om extra aandacht. Winterse temperaturen hebben effect op een betonstort, omdat het uithardingsproces van het verse beton langzamer verloopt in vergelijking met hogere temperaturen. Lees onze blog met tips voor het storten van beton buiten.

Vragen over beton storten in de winter?

Wij helpen je graag verder met tips en advies en met het juiste beton bestellen. Neem direct contact met ons op!

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU