Hoe maak je eenvoudig een beton bekisting?

Bij het storten van betonmortel voor een vloer of  een fundering voor bijvoorbeeld een muur of tuinhuisje heb je een bekisting nodig. Wil je hier zelf mee aan de slag? In dit artikel infomeren we je graag hoe je succesvol een beton bekisting zelf kan maken.

Wat is een bekisting en waarvoor gebruik je het?

Een bekisting is een aangebrachte betimmering van hout die voor het storten van beton wordt aangebracht. Het fungeert als een tijdelijke mal om het vloeibare betonmortel in de gewenste vorm te behouden.

Betonmortel gedraagt zich in de plastische fase (dus voordat het is uitgehard) als een vloeistof, heeft een hoge dichtheid en zal hierdoor flink wat druk uitoefenen tegen de bekisting. Bij een slecht vervaardigde en/of sluitende bekisting zal het beton ontsnappen of het hout vervormen. Het is daarom belangrijk om een stevige en deugdelijke betonbekisting te maken die intact blijft.

Aan de slag

Wij gaan uitleggen hoe je zelf op een eenvoudige manier een kwalitatief goede bekisting kan maken. We gaan beginnen met de benodigdheden die nodig zijn voor het maken van een rechthoekige bekisting, daarna wordt het project stap voor stap uitgelegd.

Voor advies over bekistingen die bestaan uit andere vormen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Benodigdheden voor het maken van een bekisting

Materiaal

Gereedschap

Piketpalen Metselkoord
Schroeven Spade
Houtenplanken Rolmaat
Betonwapening/Wapeningsnetten Hamer
Paaltjes Spaan/richtlat
Plastic bouwfolie Houtzaag
Isolatie materiaal Waterpas
Trilnaald/por-stok

Stap 1: uitzetten van de fundering

Baken de omtrek van de fundering af door middel van het plaatsen van 4 piketpalen in de vorm van het gewenste rechthoek. Span vervolgens het metselkoord tussen de piketpalen. Gebruik eventueel een rolmaat om de juiste afmetingen te verkrijgen.

Stap 2: graven van de fundering

Graaf het uitgezette gebied minstens 60 cm diep uit. Indien mogelijk is 80 cm gewenst. Graaf aan de zijkanten 10 centimeter extra uit, zodat de bekisting en de versteviging geplaatst kan worden.

Stap 3: maken van de bekisting

Zaag de planken op maat en bevestig deze aan elkaar met schroeven.  Zorg ervoor dat de platen goed aan elkaar bevestigd zijn, zo voorkom je dat de bekisting vervormt of dat er betonmortel verloren gaat.

Stap 4: plaatsen van de bekisting

Plaats de bekisting op zijn plaats en stel deze vlak met een waterpas. Plaats de paaltjes aan de buitenzijde en schroef het hout hieraan vast. Dit voorkomt het opdrijven van de bekisting. Ook kun je de buitenkant van de bekisting aanvullen met aarde voor extra stevigheid om vervormingen te voorkomen.

Stap 5: toepassen van bouwfolie

Leg onderin de bekisting een laag bouwfolie zodat er geen aarde vermengd raakt met het beton en zodat er aan de onderzijde geen vocht aan het beton onttrokken wordt. Beton moet namelijk niet drogen, maar juist verharden door chemische reacties. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het vocht in het beton blijft zodat het kan uitharden.

Stap 6: aanbrengen van isolatiemateriaal

Bij een binnenvloer is het verstandig om isolatiemateriaal onder de vloer aan te brengen. Plaats het isolatiemateriaal op de bouwfolie en dek deze met nog een laag bouwfolie af. Deze laatste laag bouwfolie zorgt ervoor dat de betonmortel niet onder uit het isolatiemateriaal komt opdrijven.

Stap 7: aanbrengen van wapening

Beton kan zeer goed druksterkte opnemen, voor het opnemen van buig en treksterkte plaatsen we een wapeningsnet. Leg de wapening niet direct op de folie maar zorg ervoor dat deze ongeveer 5 cm van de onderkant in het beton komt. Je kan de wapeningsnetten op hoogte brengen door middel van afstandshouders (betonblokjes) onder de wapening te verdelen.

Stap 8: beton storten en afwerken

Stort het beton voorzichtig in de bekisting en gebruik een trilnaald om het beton te verdichten/ontluchten. Bij gebrek aan een trilnaald kun je ook met en stok porren of met een schop het beton dusdanig bewegen om het beton te ontluchten. Als de bekisting gevuld is strijk je de fundering glad met een spaan en/of een richtlat.

Bedek ten slotte de fundering met een plastic folie, zodat er geen water kan verdampen en laat deze minimaal een week liggen om het vocht in het beton te behouden. Mocht je niet beschikken over een plastic folie, dan is het belangrijk het beton regelmatig nat sproeien. Het is namelijk cruciaal dat het beton vochtig blijft voor een goede uitharding, om een slecht betonoppervlak of plastische krimpscheuren te voorkomen.

beton in je tuin

Contact

Heb je vraagtekens bij de mogelijkheden van jouw project, dan komen wij graag persoonlijk met je in contact om de situatie samen te overleggen. Onze collega’s staan voor je klaar!

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU