Wanneer gebruik je beton met fijn grind?

Grind bestaat uit stukjes steen die door verwering ontstaan en afgerond zijn. Grind wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld als verharding, maar is ook een belangrijk toeslagmateriaal voor beton.

Grind als toeslagmateriaal voor betonmortel

Betonmortel wordt samengesteld met water, cement, zand en grind. Afhankelijk van de toepassing worden er eventueel ook hulp- en vulstoffen en vezels (kunststof, staal) gebruikt. Grind vormt met zand het grootste deel van het beton en is een belangrijk toeslagmateriaal omdat het ervoor zorgt dat drukkrachten worden opgenomen.

Korrelgrootte van grind

Grind wordt als grof toeslagmateriaal beschouwd. Het verschil in korrelgrootte bepaalt of er sprake is van fijn of grof grind. In het standaard betonmengsel wordt gebruik gemaakt van ‘grof grind’ met een korrelafmeting van maximaal 32 mm. Het is ook mogelijk om grind te gebruiken dat is aangepast naar een kleinere korrelafmeting van minimaal 4 mm en maximaal 16 mm (fijn grind). De korrelverdeling van toeslagmateriaal heeft grote invloed op de verwerkingseigenschappen en waterbehoefte van betonspecie. Hoe kleiner de korrels, des te meer water nodig is.

Toepassingen met fijn grind

Beton met fijn grind wordt voornamelijk gebruikt voor dunne betonlagen en dus toegepast voor het storten van betonvloeren en funderingen, bijvoorbeeld:

  • Wanneer het een monolithisch afgewerkte betonvloer betreft in een binnenruimte
  • Wanneer er vloerverwarming wordt toegepast in de betonvloer
  • Wanneer er veel betonwapening wordt gebruikt

Meer informatie

Om er zeker van te zijn of beton met fijn grind voor jouw toepassing noodzakelijk is, adviseren wij je graag vrijblijvend.

Vragen of hulp nodig? Neem contact op