Hoe lang moet beton uitharden?

Hoe lang beton moet uitharden is afhankelijk van een aantal factoren. Globaal kun je stellen dat beton 28 dagen moet uitharden. Dan heeft het z’n potentiële sterkte bereikt. Echter is het in veel gevallen al na 1 à 2 dagen beloopbaar. In dit artikel geven we aan waar je rekening mee moet houden bij de uithardingstijd van beton.

Uithardingstijd beton afhankelijk van diverse factoren

Hoe lang beton precies moet uitharden ligt aan diverse factoren. De belangrijkste zijn: de samenstelling van het betonmengsel, de omgevingstemperatuur en de dikte van betonlaag.

Betonsamenstelling (watercementfactor)

Naast cement en toeslagmiddelen zoals grind en zand wordt er een bepaalde verhouding water aan het mengsel toegevoegd. Het is belangrijk dat het water grotendeels in het mengsel blijft zitten en niet vroegtijdig verdampt. Dan droogt het beton namelijk uit en wordt het poreus waardoor scheuren kunnen ontstaan.

De tijd dat beton moet uitharden wordt vaak de droogtijd van beton genoemd. Maar eigenlijk is dit dus de verkeerde benaming. Bij hogere temperaturen bestaat het risico dat het water te snel verdampt.

Hoe voorkom je dat beton uitdroogt? Bijvoorbeeld door het pas gestorte beton af te dekken met plastic folie, de bekisting te laten staan of door een ‘curing compound’ aan te brengen. Hiermee wordt het water vastgehouden in het beton.

Omgevingstemperatuur

Vaak heb je geen grip op de omgevingstemperatuur, vooral niet als je beton buiten stort. Beton storten bij lage en hoge omgevingstemperaturen neemt beide uitdagingen met zich mee.

In de wintermaanden, wanneer de buitentemperatuur laag is, verloopt het uithardingsproces van het verse beton langzamer dan bij hogere temperaturen. Daarnaast dien je rekening te houden met vorst.

Bij hogere temperaturen in de zomer moet je, zoals hierboven al aangegeven, onder andere rekening houden met mogelijke uitdroging van het beton. Daarnaast verkort een hoge temperatuur de bindingstijd van cement en vermindert het de verwerkbaarheid van het mengsel.

Voor beide omstandigheden dien je de juiste voorzorgsmaatregelen en nabehandeling uit te voeren. Laat je hiervoor adviseren door onze experts.

Lees ook onze blog met tips over beton storten buiten >>

Dikte van de betonlaag

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat voor elke cm gestort beton een week uithardingstijd nodig is. Uiteraard spelen bovenstaande factoren hierin een belangrijk rol. Logischerwijs, hoe dikker de betonlaag hoe langer het moet uitharden.

Zelf testen of beton uitgehard is

Je kunt zelf testen hoe ‘droog’ de betonvloer is. Dit kun je doen door een stukje plastic op de vloer te plakken met tape om de randen. Zit er na 24 uur geen condens aan de onderkant van het plastic? Dan is het beton voldoende uitgehard om bijvoorbeeld te kunnen verven.

 

Eenvoudig beton bestellen kan via onze webshop. Heb je vragen of wil je graag een advies op maat? Onze experts staan voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU