Lostijd beton

Je hebt beton besteld en afspraken gemaakt over de levering. Op de afgesproken dag en tijd brengen en lossen we het beton op de gewenste locatie. Maar, hoe lang duurt het om betonmortel te lossen? En waar moet je allemaal rekening mee houden bij de lostijd van beton? In deze blog geven we de antwoorden.

Hoe lang duurt het om beton te lossen?

Het lossen van 1 m3 beton duurt ongeveer 5 minuten. Dus, als je 10 m3 beton hebt besteld heb je voor het lossen ongeveer 50 minuten nodig. Maar dit is slechts een richtlijn. De loswijze, oftewel de manier hoe het beton wordt gelost, heeft invloed op de lostijd die je nodig hebt. Daarnaast dien je rekening te houden met de maximale lostijd. Dit leggen we hieronder verder uit.

Houd rekening met de maximale lostijd

Het beton dat je hebt besteld leveren we altijd met een betonmixer en/of een betonpompmixer, ongeacht de loswijze. Er zitten restricties aan de tijd dat de vrachtwagen op locatie mag staan. Deze tijd wordt bepaald door de hoeveelheid betonmortel die wordt geleverd. Tussen de 1 en 7 m3 betonmortel bedraagt de lostijd maximaal 60 minuten. Voor meer dan 7 m3 betonmortel tot en met 15m3 bedraagt mag de betonmixer maximaal 90 minuten blijven staan. Wanneer de maximale lostijd wordt overschreden moeten we de extra tijd achteraf in rekening brengen. Dit kost per 15 minuten €25,00 exclusief BTW (€30,25 inclusief BTW) extra.

Kies de geschikte loswijze

Om binnen de maximale lostijd te blijven moet je ervoor zorgen dat je de juiste loswijze kiest. Beton kun je lossen met een kruiwagen, vanuit de goot of met een (mixer)pomp. Kijk eerst goed welke loswijze geschikt is voor jouw toepassing en locatie. Voor een kleine hoeveelheid betonmortel (onder de 5 m3) lijkt lossen met een kruiwagen vaak de beste en voordeligste optie, maar dat is niet altijd het geval.

Waar moet je aan denken bij beton lossen met een kruiwagen?

Beton lossen met de kruiwagen is in essentie goedkoper dan bijvoorbeeld lossen met een aanhanger betonpomp. Maar, staar je niet meteen blind op de prijs. Bij betonmortel lossen met een kruiwagen dien je rekening te houden met de hoeveelheid kruiwagens en het gewicht dat je moet verplaatsen. Voor 1 kuub beton heb je ongeveer 20 kruiwagens nodig. En elke kruiwagen betonmortel weegt circa 115 kg. Zorg er dus voor dat je voldoende kruiwagens en mankracht tot je beschikking hebt om het beton optijd te kunnen lossen. Daarnaast moet de stortlocatie goed bereikbaar zijn met een kruiwagen. Als dit voor jouw project niet geldt is het misschien verstandig om een andere loswijze te kiezen. Bij overschrijding van de maximale lostijd kunnen de kosten anders aardig oplopen.

Advies nodig?

Beton bestellen kun je via 123betonbestellen.nl eenvoudig in 3 stappen. Heb je hulp nodig om de juiste loswijze te kiezen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU