Tips voor de voorbereiding van storten van beton

Je wilt binnenkort beton storten in je tuin of in je huis. Hiervoor is een goede voorbereiding nodig voor een mooi resultaat en een soepele uitvoering van je project. In deze blog geven wij je tips voor wat jij kunt doen om goed voorbereid te zijn.

Toegankelijkheid

Voor het storten van beton dient de bouwplaats eenvoudig te bereiken zijn. Probeer de bouwplaats zo toegankelijk mogelijk te maken voor een soepel stortproces. Bereid een stortplan voor jouw specifieke project voor. Denk hierbij aan logistieke routes binnen en rondom de bouwplaats en mogelijke obstakels zoals stoepranden. Maak de route zo vrij mogelijk en vermijd obstakels die niet weggenomen kunnen worden. Hiernaast moet er een plaats zijn waar de betonmixer kan worden opgesteld. De afstand tussen de betonmixer en de stortplaats is samen met de hoeveelheid te storten betonmortel bepalend voor de geschikte loswijze voor jouw project. Onze collega’s kunnen je uiteraard informeren over je projectsituatie. Neem hiervoor contact op met een van onze specialisten!

Veiligheid bij beton storten

Werken met betonmortel is niet geheel risicoloos. Betonmortel kan hevige irritatie op de huid en aan de ogen veroorzaken wat kan leiden tot een allergische reactie. Om de risico’s te beperken raden wij je aan om beschermende kleding te dragen zoals een waterdichte overall, waterdichte handschoenen van neopreen en een veiligheidsbril. Vermijd tijdens het storten van het beton zoveel mogelijk het contact met betonmortel. Het is aan te raden iemand verantwoordelijk te maken voor de beheersing en controle van het stortproces. Die kan tijdig waarschuwen en ingrijpen bij situaties die niet volgens plan verlopen.

Voorbereiding voor de afwerking

Leg altijd de afwerkingsmaterialen zoals bouwfolie of een curing compound en eventueel verdichtingsgereedschap al klaar voordat er wordt gestort zodat deze direct te gebruiken zijn wanneer het storten is voltooid. Het is namelijk erg belangrijk dat de vloer meteen wordt afgewerkt na het storten omdat het beton op het oppervlak snel kan drogen. Een slechte afwerking kan leiden tot barsten en scheuren, of een ruw oppervlak. Om te voorkomen dat het beton poreus wordt is het verstandig om de betonmortel te verdichten na de stort. Dit kan met verschillende gereedschappen waaronder een trilnaald, porsstaaf of trilplaat. Vervolgens kan de toplaag van het beton worden afgedekt met de bouwfolie of curing compound om te voorkomen dat water uit de beton verdampt zodat de beton goed kan uitharden. Meer informatie hierover vind je op onze pagina over het storten en afwerken van betonmortel.

Contact

Heb je vraagtekens bij de mogelijkheden van jouw project, dan komen wij graag persoonlijk met je in contact om de situatie samen te overleggen. Onze collega’s staan voor je klaar!

Beton berekenen?

Bereken en bestel eenvoudig direct online

BESTEL NU